Lotuz Dagbesteding

De komst van het Coronavirus heeft ertoe geleidt dat er in Nederland veel verandering zijn. Dit geldt ook voor Lotuz. Momenteel werken wij op twee locaties, zodat wij op een veilige manier zorg kunnen bieden aan onze deelnemers. Een groep op de Willemsbeekweg 88 en een groep op de Zeeweg 1. De locaties zijn op steenworpafstand van elkaar verwijderd. 

Activiteiten 

Het activiteitenaanbod wordt afgestemd op het verloop van de dagen en de seizoenen.  Hierdoor onderscheidt Lotuz zich door een variatie in het aanbod, in combinatie met activiteiten in de buitenlucht. Afhankelijk van de mogelijkheden en interesses van onze deelnemers gaan we op zoek naar passende activiteiten en werkzaamheden. Naast het hebben van plezier en het opdoen van nieuwe ervaringen, voelen onze deelnemers zich belangrijk door de positieve reacties die zij krijgen op hun werkzaamheden. Ze participeren in de samenleving en bieden een actieve bijdrage hieraan. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën. Wanneer een deelnemer aangeeft dat hij of zij iets nieuws wil proberen, doen wij er alles aan om dit te realiseren.  

 

Lotuz snoezelt 

Per maart 2020 heeft Lotuz Dagbesteding een snoezelruimte! Zoals eerder beschreven bestaan de programma’s van de deelnemers uit een afwisseling tussen inspanning als ontspanning. Om deze ontspanning optimaal te kunnen bieden, hebben wij een snoezelruimte. Snoezelen valt onder de belevingsgerichte manier van zorg verlenen. Mensen met een verstandelijke beperking of gedragsproblematiek zijn vaak meer ingesteld op lichaamstaal en lichamelijk contact. Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk en de tast. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen mensen hun emoties en gevoelens beter uiten. 

 

 

Lotuz buiten 

Veel mensen zitten op hun werk te vaak en te lang binnen. Buiten zijn is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een groot deel van onze activiteiten vindt buiten plaats. Hierbij kun je denken aan werken in onze eigen moestuin, het verzorgen van recreatiedieren op eigen terrein, naar het bos gaan voor een wandeling of diverse activiteiten in de wijk. Lotuz heeft een leuke dierenweide met verschillende soorten dieren. In de dierenweide wonen de volgende dieren die uitermate geschikt zijn voor de deelnemers: kippen, microvarkentjes en konijnen. De verzorging van de dieren wordt gedaan door de deelnemers van Lotuz samen met de begeleiding. De verzorging bestaat uit het voeren van de dieren, het verschonen van de hokken en het verzorgen van de dieren door ze te borstelen/kammen en het geven van aandacht. 

 

 

Lotuz op locatie

Lotuz is op verschillende locaties werkzaam. Zo werkt Lotuz op maandagochtend bij Ranzijn in Velserbroek. Daar doen we verschillende werkzaamheden, waaronder het verzorgen van de dieren en het werken in de winkel. Zo leveren deelnemers van Lotuz actief een bijdrage in de maatschappij. Daarnaast werken wij op twee basisscholen, De Boekanier en de Franciscus school. Hier verzorgen wij de koffie en thee voor de leerkrachten. Wekelijks zijn wij ook te vinden rondom het terrein van de McDonalds om schoon te maken. Afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van onze deelnemers gaan we op zoek naar passende activiteiten en werkzaamheden. Naast het genieten en plezier hebben in dit werk, voelen onze deelnemers zich belangrijk door de complimenten die ze krijgen voor hun werkzaamheden.

 

Lotuz huishouden

Onze deelnemers leren ook huishoudelijke taken, zoals koken en bakken, lunch verzorgen, schoonmaken, de was verzorgen, boodschappen doen en tafel dekken.  

 

Lotuz beweegt   

Op Lotuz vinden wij lichaamsbeweging erg belangrijk. We bewegen met onze deelnemers door onder andere te zwemmen, wandelen, fitnessen, sporten in de gymzaal en nog meer. 

 

 

Lotuz vitaal

Binnen onze dagbesteding streven wij naar een gezond leven met daarin aandacht voor gezonde voeding, bewustwording, beweging en een zinvolle daginvulling

 Lotuz creatief  

De deelnemers leren ook op creatief vlak zichzelf te ontwikkelen door activiteiten als knutselen, schilderen, tekenen, kleuren, werken met textiel en mozaïek.  

Lotuz leert   

Het is belangrijk om bestaande competenties te onderhouden of uit te breiden. In ons programma zit dan ook voor de deelnemers die hier behoefte aan hebben lesjes rekenen, lezen en les in sociale vaardigheden. 

  

 

Lotuz verbindt 

 Wij zijn een samenwerkingsverband aangegaan met De Boekanier; een basisschool voor speciaal onderwijs en basisschool de Fransiscus. Op deze manier kunnen de deelnemers van Lotuz en de leerlingen van De Boekanier & Fransiscus van elkaar leren.